Ha ezt a bejegyzést olvasod, valószínűleg találkoztál már a videóinterjúval, mint kiválasztási eszközzel. A jelenlegi munkaerő-piaci helyzet mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat arra sarkallja, hogy egyre rövidebb idő alatt találjanak egymásra és köteleződjenek el. A videóinterjú, mint toborzási eszköz, a magyar piacot az elmúlt hónapokban kezdi meghódítani és egyre trendibb eszközzé válik. Az első benyomás megszerzésére egy remek eszköz és a munkavállalótól sem igényel szabadnapot, vagy akár órákat munkaidő előtt vagy után. Mindössze 15-20 percet otthon, kényelmes körülmények között, akkor, amikor az legmegfelelőbb a résztvevő számára.

Ez eddig könnyűnek tűnik, igaz?

Azért mégis vetődnek fel bennünk ilyenkor kérdések, mint például az öltözködés kérdésköre, vagy a megfelelő helyszín kiválasztása. Egyáltalán hogy folytassak egy beszélgetést úgy, hogy a másik oldalon senki sincs?

Itt megtalálod a legfontosabb tudnivalókat, tapasztalatokat, amikkel magabiztosan és felesleges izgalmak nélkül veheted ezeket az “akadályokat”.

A jó felkészülés fél siker, és egy “éles” szemű kiválasztó ezt is látni és értékelni fogja! Ezért jó, ha pár dolgot előre megteszel, hogy magabiztosan “állhass” a kamera elé.

Keress egy nyugodt, megfelelő helyet!

Lehet ez a dolgozószobád, a nappalid, az étkező, az íróasztalod is. Lényeg, hogy ne legyen háttérzaj, ami megzavarhat. A videón látható a környezeted — főleg, ha otthon készíted -, ami befolyásolja a rólad kialakuló képet. Ha valaki egy interjúban arról beszél, mennyire rendezett és precíz, de a környezete nem erről árulkodik, az interjút néző a szemének fog hinni és nem a fülének.

Ellenőrizd az eszközeidet!

Nézd meg, hogy minden eszközöd (mikrofon, kamera, számítógép) csatlakoztatva van, és jó minőségben működik-e. Ha valami hiányzik, szerezd be (pl. kérd kölcsön egy barátodtól), de technikai probléma esetén a help desk is segítségedre lesz.

Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Érdemes legalább 2 munkanappal a határidő előtt elkészíteni a videointerjút. Így ha valami technikai gondod adódik (internet csatlakozási probléma, nem jó a hang, nem tudod elindítani, stb.), lesz elég időd segítséget kérni és kapni.

   

Csinálj próbafelvételt!

Sose hagyd ki ezt a lépést! Miután válaszoltál a próbakérdésekre, nézd vissza! Állítsd be a kamerát, a hátteret, a világítást és a mikrofont, hogy minden téged támogasson.

Készülj fel!

Gondold végig a leggyakoribb kérdéseket, és hogy azokra mit válaszolnál. Biztosan beszélned kell majd magadról, a motivációdról és a képességeidről — főleg azokról, amiket a hirdetésben az elvárásoknál leírtak. Írj fel néhány gondolatot magadról, amit mindenképp szeretnél elmondani, ezeket ragaszd fel a monitorodra. Figyelj arra, hogy ne  kizárólag ezekre az emlékeztetőkre koncentrálj, mert ezt rövid időn belül a másik fél is észre veszi majd.

Hangolódj rá! Érkezz meg!

Amikor más a gép előtt ülsz, hirtelen nem is tűnik olyan egyszerű feladatnak mindez. Ne feledd, saját környezetben készítheted el az interjút, és ez biztonságot ad. Gondolj például arra, hogy meghívtad a HR-est magadhoz egy teára — elszállt ötletnek tűnik, de ha pont ez segít, használd. Légy kreatív, használj bármit, ami segít. Egy pohár vizet is bekészíthetsz magadnak, jól jöhet a két kérdés közötti szusszanásnyi időben.

Képzeld azt, mintha egy ismerősöddel beszélgetnél!

Az aszinkron videointerjúkat a jelentkezők sokszor személytelennek érzik, hiszen nincs a vonal végén valaki, aki real-time figyel és válaszol. Ez kellemetlen érzést, zavart kelthet benned. Segít, ha azt képzeled, hogy a kérdéseket egy barátod, vagy olyan valaki teszi fel, akiben szakmailag megbízol, és neki válaszolsz. A találékonyabbak úgy oldották meg, hogy megkérték egy barátjukat, családtagjukat, üljön a monitor mögé, és neki “válaszoltak”.

Öltözz úgy, mintha személyes interjúra mennél!

Lehet, hogy otthon veszed fel a videót, mégis a megjelenésed ugyanúgy látni fogják az “interjúztatók”, amikor visszanézik a válaszaid, mintha csak a cég tárgyalójában találkoztatok volna. Öltözz annak megfelelően, amilyen benyomást szeretnél tenni.

Nézz a kamerába amikor beszélsz, ne pedig a képernyőre!

Egy baráti beszélgetésnél is sokat számít, hogy egymás szemébe nézünk. Itt is igaz ez. Bár neked kicsit nehezebb lesz, de megszokható, hogy a kamerába nézz, és ne a monitorra. Gondolj arra, hogy bár más időpontban, mint amikor a felvételt készíted, de az értékelő szembe fog ülni veled, és a szemedbe néz majd, amikor a videódat nézni. Így fognak majd Téged is látni a túloldalon:

Néhány jó tanácsa az interjúhoz:

  • Légy bátor!
  • Találd fel magad!
  • Hozz konkrét példákat!
  • Légy összeszedett!
  • Merj nevetni!
  • Merj tévedni!
  • Próbálj párbeszédet folytatni!
  • A lényeget emeld ki!

Sok sikert kívánunk, ha ezzel kapcsolatos kérdésed lenne, fordulj kollégáinkhoz bizalommal! 🙂

Szigeti Nikoletta

Profession Services