Évről évre egyre több az álláshirdetés, a munkaadók nehezen találnak megfelelő szakembert.

Az álláskeresők közül a legaktívabbak a 40-49 évesek, ők jelentkeznek az átlagosnál több állásra (6-nál több hirdetésre), az 50-59 évesek kevesebb hirdetésre (1-5) nyújtják be a pályázatukat – derült ki a Profession.hu-n adatbázisában szereplő adatokból. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Csongrád megyéből kicsit kevesebb a jelentkező.

Az álláskeresők közül a legtöbben középfokú végzettségűek. Utánuk a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezők aránya a legnagyobb a Profession.hu adatai szerint.

 

Elfogynak a munkavállalók?

Évről évre egyre több az álláshirdetés, egyes pozíciókra sok munkaadó nehezen tudja megtalálni a megfelelő szakembert.

Az egy hirdetésre eső jelentkezőszám 2014. január óta – a január-februári kiugrástól eltekintve – csökkent. Idén áprilisban az egy hirdetésre jutó átlagos jelentkezőszám 10 százalékkal kevesebb volt a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mérséklődött az álláskeresők száma, hanem azt, hogy sokkal több az állásajánlat.

Míg 2011-ben csak a magyar munkáltatók kevesebb mint egynegyede nyilatkozott úgy, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során, addig 2015-ben a 47 százalékuk jelezte, hogy nagyon nehezen tudja megtalálni a megfelelő szakembereket – derült ki a Manpower Tehetség Felméréséből.

A cégek azért nem találják meg a megfelelő jelöltet, mert a munkaadók fele szerint egyszerűen nincsenek jelentkezők, 10-ből négyen a szaktudás hiányára panaszkodnak, közel egyharmaduk pedig azért nem tudja felvenni a hiányzó szakembert, mert nem tud annyi bért kínálni neki, amennyiért elvállalná a munkát.

Sok vállalat panaszkodott arra, hogy a jelölteknek nincs gyakorlata és nem rendelkeznek az elvárt készségekkel. Ha pedig mégis lenen olyan jelentkező, aki minden szempontnak megfelelne, a munkáltatók 17 százaléka szerint a földrajzi távolság és a leendő dolgozó mobilitásának hiánya miatt nem sikerül alkalmazni.

 Mik a hiányszakmák?

  1. szakmunkás
  2. sofőr
  3. mérnök
  4. könyvelő és pénzügyi szakember
  5. informatikus
  6. csoportvezető
  7. orvos
  8. gépkezelő
  9. értékesítő
  10. vendéglátóipari dolgozó